Annons:
Etikettövrigt
Läst 125327 ggr
LinaK
6/10/11, 7:09 PM

Skillnader och likheter mellan bichonraserna

Vad har en bichon frisé och en malteser för likheter? Vad kräver raserna aktiveringsmässigt? Det tar vi upp i denna artikel.

RAS: Bichon Frisé
AKTIVERINGSBEHOV: Medel: En livlig och alert ras som passar till dom flesta aktiviteterna man själv vill hitta på. Agility, rallylydnad, freestyle är väl passande aktiviteter. Dock går den inte i taket om man vill slappa en dag i soffan.
STORLEK: Runt 30 cm i mankhöjd
FÄRG: Endast godkända färg är rent vit
POPULÄRITET: 391 registrerade hundar år 2010
PÄLSVÅRD: Svår: Kräver regelbunden klippning ungefär var sjätte vecka, i snitt 2 timmar pälsvård i veckan. Bör badas ungefär var fjortonde dag för att hålla pälsen i fint skick

För mer information om pälsvård kolla då här: [Bichon frisé - Pälsvård

](http://www.dog4fun.se/bichon_frise.php) src="http://uploads.ifokus.se/uploads/5e6/5e691744b79037a8c09c650dd7d822bd/bichon1.jpg" alt="" />
Bichon frisé
Foto:
thric ©

RAS: Coton de tuléar
AKTIVERINGSBEHOV: Medel: Cotten är en glad och livlig ras. Den gillar att arbeta tillsammans med sin ägare. Aktiviteter som agility, freestyle och rallylydnad passar även cotten.
STORLEK: runt 23-28 cm i mankhöjd , vikt 3,5 - 6 kg.
FÄRG: Rent vit, eller vit med inslag av ljusgrå färg eller rödskimmel
POPULÄRITET: 164 registrerade hundar år 2010
PÄLSVÅRD: Medel till lätt: Kräver regelbunden pälsvård några gånger i veckan, behöver inte klippas mer än mellan trampdynor, runt vulvan/penis och vid ändtarmsöppningen. Även öronhåret ska plockas från hörselgångarna. Bad var fjortonde dag med ett bra schampo och balsam är bra för att hålla pälsen i fint skick.

För mer information om pälsvård kolla då här: Coton de tuléar - Pälsvård

Coton de tuléar
Foto: Ispärlans Kennel ©

RAS: Bichon havanais
AKTIVERINGSBEHOV: Låg till medel: Havanaisen är en ras som klarar det mesta. Oavsett om det handlar om fysisk aktivitet eller bara slappa hemma med matte eller husse. Den är arbetsvillig och vill gärna vara sin ägare till lags. Aktiviteter som passar är agility, rallylydnad och freestyle
STORLEK: 23-27 cm i mankhöjd
FÄRG: Många olika färger, vit (dock sällan rent vit utan mer åt det beiga hållet) beige, svart och tanfärgad, svart & vit, helt svart, sobel i olika nyanser.
POPULÄRITET: 601 registrerade hundar år 2010
PÄLSVÅRD: Medel till svår: Vill man ha pälsen i fint skick krävs en genomborstning flera gånger i veckan. Pälsen behöver inte klippas mer än mellan trampdynor, runt vulvan/penis och vid ändtarmsöppningen. Även runt ögonen kan pälsen ansas en aning. Bad var fjortonde dag är att rekommendera, då ska även ett bra schampo och balsam användas.

För mer information om pälsvård kolla då här: Bichon havanais - pälsvård

Bichon havanais

RAS: Bolognese
AKTIVERINGSBEHOV: Låg: Bolognesen är en stillsam och lugn ras. Den kräver inte speciellt aktivering. Men hänger gärna på om man vill aktivera den på något vis. Den har väldigt lätt att lära sig.
STORLEK: 25 - 30 cm i mankhöjd ca 5 kg
FÄRG: Vit
POPULÄRITET: 49 registrerade hundar år 2010
PÄLSVÅRD: Medel till svår: Denna ras kräver en del pälsvård, en rejäl genomborstning med kam eller borsta några gånger i veckan är ett måste för att hålla pälsen i fint skick. En bolognese päls behöver inte klippas. Badas gör den lämpligen var fjortonde dag med ett bra schampo och balsam.

För mer information om pälsvård kolla då här: [Bolognese - Pälsvård

](http://www.dog4fun.se/bolognese.php) src="http://uploads.ifokus.se/uploads/4eb/4eb163c724867f3fbb243990219305cc/dsc-0552.jpg" alt="" />
Bolognese
Foto:
queridos ©

RAS: Malteser
AKTIVERINGSBEHOV: Låg: Maltesern anpassar sig efter sin familj och hänger med på allt som händer. Dock kräver den ingen större mängd motion då det är en utpräglad sällskapshund. Men agility och freestyle är passande aktiviteter som maltesern gärna hänger med på.
STORLEK: 20 - 25 cm i mankhöjd vikt 3-4 kg
FÄRG: Vit
POPULÄRITET: 104 registrerade hundar år 2010
PÄLSVÅRD: Svår: Denna ras kräver enormt mycket pälsvård pga av den långa silkeslena pälsen. En daglig genomkamning/borstning är att föredra. Man märker på pälsen när den behöver badas, den blir då grådassig och svårkammad. Pälsen behöver inte klippas, men kan kan ansa pälsen under trampdynor. Även hörselgångarna ska plockas fria från hår.

För mer information om pälsvård kolla då här: Malteser - Pälsvård

Malteser Foto: puppy Bichon Maltés av ManuelFD (CC BY)

RAS: Löwchen
AKTIVERINGSBEHOV: Lågt till medel: Löwchen är en ras som hänger med på det mesta, det är en alert och livlig hund när det behövs. Den säger inte nej till aktiviteter som agility, lydnad, rallylydnad och freestyle. Men den passar likväl till mer stillsamma personer då det är en ren sällskapshund numera. Så den kräver inte mängder med aktivering så länge den får vara med sin flock/familj.
STORLEK: 26 - 32 cm ungefär. Ca 6 kg
FÄRG: Alla färger och färgkombinationer kan förekomma
POPULÄRITET: 40 registrerade hundar år 2010
PÄLSVÅRD: Låg till medel: Denna ras har sin välkända lejonklippning som gör rasen igenkännbar. Ska man inte ställa ut sin hund räcker det med att klippa en löwchen 4-6 gånger per år. Man kan välja att lämna in sin hund till en hundtrimmare eller så lär man sig att själv trimma. I övrigt kräver inte rasen så mycket pälsvård, ungefär 1-2 gånger i veckan får man räkna med att borsta igenom pälsen.
Här finner ni ett klippschema för löwchen: Klippschema!

För mer information om pälsvård kolla då här: [Löwchen - Pälsvård

](http://www.dog4fun.se/lowchen.php) src="http://uploads.ifokus.se/uploads/9b0/9b08f9e1d26725b769e2de1a8f08e2c9/lowchenvalp.jpg" alt="" />
_Löwchen valp _Foto:
Valpar **©

Löpsedelsbilden är lånad av: kicmat **©

Källförteckning:
http://slclowchen.se/
http://www.bichonfrise.se/
http://www.malteserringen.se/
http://www.bbhc.nu/
http://www.cotondetulearclub.se/


// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
LinaK
8/7/11, 11:14 AM
#10

Då var denna artikel färdig Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

kicmat
8/7/11, 4:40 PM
#11

Trevlig och informativ artikelGlad

[Sarahansson1]
8/7/11, 9:14 PM
#12

Jättebra artkel! Tror den kan vara ycket användbar för sånna so gillar bicho raserna men som är osäker på vilken som passar bästTungan ute

Acho
8/7/11, 9:42 PM
#13

Bra artikel :)

Annons:
LinaK
8/7/11, 10:35 PM
#14

Kul att den blev uppskattad Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Limin
8/8/11, 12:53 PM
#15

Kanonbra artikel!!! SkrattandeSkrattande

Speciellt för mig som inte kan bestämma mig vilken av raserna jag gillar bäst Obestämd Men, det lutar mer och mer mot en av raserna i alla fall… Kyss

En sak tänkte jag på i artikeln under Bichon Havanais står det så här "Bad var fjortonde vecka är att rekommendera". Är det verkligen var fjortonde vecka… eller ska det vara fjortonde dag? Men var fjortonde vecka låter annars mycket bra… Skrattande

LinaK
8/8/11, 1:06 PM
#16

#15 Bra att du är uppmärksam, givetvis ska det stå var fjortonde dag Tungan ute Nu är det ändrat. Men visst hade det varit bra om det hade vara var fjortonde vecka. Inte dumt alls!

Kul att du gillade artikeln också.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

jollycox
8/10/11, 10:25 AM
#17

Jättebra artikel!

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

[Sniff]
8/10/11, 4:38 PM
#18

Verkligen bra och användbar artikel, super när man vill veta vilken ras man passar bäst med! Skrattande

LinaK
8/10/11, 7:27 PM
#19

Vi har ju fått ganska många frågor på forumet angående de olika raserna vad det är för skillnader och likheter. Så det var kul att den blev uppskattad Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Ilya
8/19/11, 6:23 PM
#20

Riktigt suverän artikel (en av dom mest användbara?)

Bra jobbat Lina :)


Annons:
LinaK
8/20/11, 12:15 PM
#21

#20 Men tack så jätte mycket, kul att du gillade den Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

[Najsan]
4/16/12, 4:04 PM
#22

Alltså det här med att en malteser inte skulle behöva så mycket motion är en lögn. Jag har varit en lycklig ägare till en malteser. De är underbara varelser men kräver mycket aktivitet. Trodde också när hon flyttade hem till mig att hon mest skulle ligga på en kudde och se söt ut. Icke! Denna hund krävde minst en timmes morgonpromenad i rask takt och flera halvtimmespass under dagen för att inte bli frustrerad. Dessa hundar är små vargar i lammklädsel. Bör inte rekommenderas till gamla damer med andra ord.

LinaK
4/16/12, 4:09 PM
#23

#22 Det man får tänka på är att ingen hund är den andra lik. Visst att din malteser kanske KRÄVDE flera timmars motion, men det betyder inte att alla är så. Som jag förstått det är den oftast väldigt anpassningsbar och hänger gärna med på det mesta. Har aldrig skrivit att det är en liten söt hund som ska ligga på en kudde. Det tycker jag ingen hund passar till.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

[Sarahansson1]
4/17/12, 10:00 AM
#24

"22 sen beror de ju på vad hunden är van vid om den är van sen du fick hem valpen att du är aktiv med aktevering och promenader(så mkt en valp orkar och får) Så är det klart hunden valpen vänjer sig vid det. Sen som Lina säger så finns det ju olika individer.

Mina hundar kräver också men det är bara för de är vana med det sen låång tid tbx. Medans vi har tre bichon frise tikar som mest är inne och de är vad de är vana vid.

Emelie
3/21/13, 9:48 PM
#25

Åh vilken bra artikel! Jag måste säga att jag faktiskt inte har särskilt stor koll på skillnaden mellan dessa raser. Det är egentligen bara Bichon Frisé som jag har erfarnehet av sen tidigare.

Spännande läsning! 😃

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

[[Boris Sager]]
5/7/13, 4:28 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

Jättebra, Lina!

Men som sagt alla hundar är individer, som människor. Jag är ägd av två Malteserhundar. Min 3 åring är hur lugn som helst, men valpen är värre än nån valp jag någonsin haft. Mina yorkvalpar är änglar jämfört med honom. Hittar på allt bus man kan tänka sig- Och inte tänka sig.

Jag älskar allt bus han har för sig.😃 För det mesta!

[SammieS]
12/5/13, 12:27 PM
#27

Tack för denna artikel, kanske ska skaffa en till hund i framtiden o detta var bra att läsa.

Annons:
LinaK
12/18/13, 1:55 PM
#28

#37 Vad kul att du gillade artikeln 👍

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Heart
12/18/13, 4:15 PM
#29

#26

Vilken sötnos 🙂

JuliamRocky
6/22/15, 9:56 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

Tack för denna artikeln. Jag läste den faktiskt innan jag valde att skaffa en malteser. Tur att jag inte blev avskräckt av det som står om pälsvården. Det kan nog få en del att välja en annan ras. Skulle önska att det framkom att pälsvården bara är svår om man tänker ha den långa utställningsfrisyren. Väljer man att ha hunden kortare klippt är pälsvården lätt. Visst , jag kammar min Malte varje dag. Men inte för att det behövs utan för att det är mysigt. Det hade räckt att kamma var tredje dag annars och väljer man att klippa riktigt kort behövs nästan ingen kamning alls.

[[Boris Sager]]
6/22/15, 10:14 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#31

Sa jattebra att pyssla med hunden dagligen fran valp och hela livet. Man haller koll pa ev. hudproblem och hunden lar sig att bli hanterad, tassar, klor, tander. Naturligtvis kan man klippa ner hundar som inte ska stallas ut, sa ingen ska bli avskrackt av det. Samt, som sagt, dessa beskrivningar ar generella med individuella variationer.

Upp till toppen
Annons: