Valp

Inför valpens hemkomst.

2009-05-20 12:36 #0 av: LinaK

När du äntligen beslutat dig för att en valp är rätt val för dig så finns det vissa förberedelser man måste tänka på innan det nya lilla livet ankommer till erat hem. Först och främst måste man se till att valpen inte har möjligheter att skada sig på diverse ting som kan förekomma i ett vanligt hushåll. Man måste också tänka på vilka prylar man kan tänkas behöva innan valpen har kommit hem. Här kommer en lista med saker du bör tänka på.FAROR I HEMMET:


- Inga rengöringsmedel ska stå inom räckhåll för valpen.

- Utrymmen där valpen kan fastna eller skada sig ska avgränsas
(vanliga kompostgaller är jätte bra att avgränsa med, både billigt och effektivt)

- Göm undan alla mediciner så inte valpen kommer åt dessa.

- Synliga elkablar och sladdar bör gömmas så att inte valpen kommer åt att bita på dem.

- Mat som kan vara skadlig för valpen bör förvaras oåtkomligt. (choklad och lök tillexempel)

- Sedan finns det ju sådant du kanske är rädd om tillexempel mattor, kläder och andra prydnadssaker, se till att gömma sakerna under tiden som valpen är liten.

Tre små havanais hanar runt 5 veckor gamla.
Tre havanais hanar ungefär 5 veckor gamla.

INKÖPSLISTA (exempel på vad som kan tänkas behövas)


- En skön bädd valpen kan ligga i, men du behöver nödvändigtvis inte köpa en dyr bädd i början. Valpen kommer förmodligen att tugga och kanske även kissa i bädden. En bädd med tvättbart överdrag är att rekommendera.

- Mat och vattenskålar, rostfria skålar är lätta att rengöra men det finns ju en hel uppsjö av matskålar att köpa i djuraffären. Se till att inte köpa allt för djupa skålar i början, en valpnos är inte lång!

- Halsband och koppel, hör dig för med din uppfödare vad han/hon rekommenderar. Ett vanligt nylonhalsband med snabbknäppe är smidigt när man har en valp som behöver ut och göra sina behov fort.

- Leksaker, en djungel av leksaker möts man oftast av i djuraffären. Man behöver inte köpa det dyraste eftersom leksaken förmodligen kommer att vara sönderbiten efter någon vecka eller månad. Mjukdjur, fleeceleksaker och liknande fungerar alldeles utmärkt.

- Tuggben är att rekommendera till en valp med kliande tänder. Försök att köpa tuggben som det inte blir små bitar utav, det kan lätt fastna i valpens hals.

- Bur att ha i bilen, här finns det också en himla massa att välja emellan. Tygburar och stålburar brukar vara det vanligast förekommande.

-Foder och hundgodis. Eftersom valpen är van vid fodret den fick hos sin uppfödare, är det att rekommendera att köpa hem samma foder i början. Vill man byta foder till valpen är det bra om det sker succesivt. Ett hundgodis som är mjukt att tugga på är väldigt bra att ha hemma. Men tänk på att inte ge för mycket godis i början, en valpmage är känslig!

-Kam och borste, hör med din uppfödare vad han/hon rekommenderar just för din ras. Detta kan variera.

- Ett första hjälpen kit som kan innehålla tillexempel: gasbindor, blodstoppande medel, bandage, kompresser med mera. Annat som är bra att ha hemma är klosax, fästingplockare, pinsett, tandborste och hundtandkräm.

- Se till att försäkra din valp innan den har anländit, jämför försäkringar hos olika bolag så kommer ni snart hitta den försäkringen som passar er bäst.

Söta havanais valpen Benji 7 veckor.Söta Havanais valpen Benji 7 veckor.
Söta havanais valpen Benji 7 veckor.

Det sista man måste tänka på är att ha tålamod, för utan det kommer man inte långt med en valp Skrattande

Lycka till!

Löpsedelsbild: Ispärlans Kennel

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-05-20 13:24 #1 av: Emma-U

En sån bra artikel, jätteviktigt att man som blivande hundägare vet allt detta..
Ett litet tillägg på mat som kan vara farlig; vindruvor har jag hört ska vara farligt också.. Kanske tåls att kolla upp först, kommer inte ihåg var jag hörde det..

Anmäl
2009-05-20 13:25 #2 av: LinaK

#2 Jo jag har också hört att vindruvor ska vara farligt. Man kanske kunde göra en annan artikel med vad som är farligt för hunden. Mat och växter. =)

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-05-20 15:33 #3 av: Bella-R

Toppen Lina Glad

 

Anmäl
2009-06-06 23:10 #4 av: Mirzadancing

Toppen artikel , ;D !

Anmäl
2010-03-08 00:43 #5 av: LinaK

puttar upp denna för våra nyblivna valpköpare Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-03-08 11:39 #6 av: OzzysMatte

strumpor är viktiga at hålla undan för valpar. Många valpar som fått genomgå svåra och dyra operationer för att få ut en strumpa de svalt och som annars hade kostat dem livet Gråter Kanske gäller mest större raser men det finns ju även barn/babystrumpor som även små raser kan svälja

Anmäl
2010-03-08 11:43 #7 av: LinaK

#6 Ja precis, det hade jag glömt. Det är mycket att tänka på innan man skaffar valp.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-03-08 19:40 #8 av: Valpar

#1 #2 Jag har också hört att vindruvor är farligt dock bara skalet, så om man skalar vindruvan går den bra att ge. Men det är jag inte helt säker på. Någon som vet om det stämmer?

Anmäl
2010-03-08 20:17 #9 av: LinaK

#8 Jasså? Har jag aldrig hört att det skulle vara just skalet, jag läste någonstans att dom inte riktigt vet vad det är för ämne i vinddruvan som gör hunden sjuk. Jag får allt kolla upp detta Flört

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-03-08 20:57 #10 av: jeanettee

Nu har mitt lilla hjärta kommit hem! Låt mig presenter; Elsa. Det har gått bra än så länge. Just nu ligger hon utslagen i bädden, helt slut efter alla nya intryck. To be continued... =P

Anmäl
2010-03-08 21:53 #11 av: OzzysMatte

#10 Nejmen en sån liten skrutta! Söta Elsa. Grattis till den nya familjemedlemmen. Ni har en riktigt rolig och spännande tid framför er nu när lilla Elsa ska upptäcka världen och ni ska lära känna henne och hennes lilla personlighet.

Till er andra som diskuterar vindruvor. Det finns ju en massa annat att ge sin hund, korv, leverpastej, hundmat osv som man vet inte är farligt. Så kan man ju strunta i att ge just vindruvor om man nu är osäker på hurvida det är bra för hunden eller ej hihiFlört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.