Rasspecial

Bichon Frisé - Rasspecial

2009-06-17 19:13 #0 av: LinaK

Med kritvit lockig päls spatserar frisén stolt fram igenom livet, med ett clownaktigt beteende charmerar den alla i sin väg. I denna artikel kan ni läsa kortfattat om denna charmiga ras som många faller pladask för.Hunden Gizmo Ägare: Malin (mallanz på iFokus)
Hunden Gizmo, Ägare: Malin (mallanz)

HISTORIA

Historien börjar på ön Teneriffa där frisén härstammar ifrån.  Det var spanska sjömän som på 1400-talet tog med sig denna hundras till just Teneriffa, och hundarna fick därifrån följa med ut i vida världen. Rasen blev väldigt populär i de Spanska och Franska renässanshoven, där man använde frisén som någon slags skyddsängel, man bar alltså en korg runt halsen där hunden satt så att ägaren alltid kunde känna sig skyddad. Men som med alla andra modetrender dog också friséns populäritet ut i slutet av 1800-talet, och efter det sågs den ofta som en luffar- och cirkushund.  Vilken den säkerligen också passade utmärkt i eftersom man kan beskriva frisén som en liten clown.

1933 kom den första rasstandarden för frisén, FCI godkände den då som en fransk/belgisk ras. Det stora genombrottet fick rasen när den för första gången visades klippt, då fick folk upp ögonen för dom vackra proportionerna rasens kropp har. Från England och USA importerade man in frisén i Sverige 1976 och har med tiden visat sig att bli väldigt populär i Sverige också.

gizmo2.jpg
Gizmo som valp, Ägare: Malin (mallanz)


TEMPERAMENT OCH BETEENDE

Bichon frisé är en mycket arbetsvillig, lättlärd och glad hund. Den vill gärna vara alla till lags och ger ofta ett väldigt trevligt och glatt intryck, men ofta kan den för att få uppmärksamhet hitta på tokigheter (den är ju ändå en riktig liten clown i grund och botten) En frisé kan i ena stunden vara kelig och tillgiven för att i nästa stund trigga igång till lek och bus.
En viss vaktinstinkt kan finnas för att vakta matte eller husse. Den fungerar oftast bra med andra hundar och har oftast inget emot att leva med fler hundar i familjen.
En Bichon frisé passar utmärkt till aktiviteter som freestyle och agility där den får utlopp för det den är bra på. Men där man ofta också kan se en frisé är i utställningsringen där den fint visar upp sig inför domare och publik.

gizmo4.jpg
Snygge Gizmo visar upp sig, Ägare: Malin (mallanz)


UTSEENDE OCH PÄLSVÅRD

Några kännetecken för hur frisén ska se ut är kritvit lockig päls, runda mörka ögon och hängande öron. För att kunna ställa ut en frisé krävs det att hunden har ett saxbett och mankhöjden får inte vara högre än 30 cm.

En stor fördel med frisén är att den inte fäller sin päls, men den kräver mycket engagemang av sin ägare för att hålla pälsen i bra skick. Varje dag måste man noga gå igenom pälsen på sin hund, och ett bad var fjortonde dag är att rekommendera. Var sjätte vecka måste man klippa pälsen, men har man en uppfödare som bor i närheten så brukar det inte vara några problem att få hjälp med klippningen de första gångerna tills man själv kan utföra det.

gizmo5.jpg
Gizmo, Ägare: Malin (mallanz)

RASKLUBB FÖR BICHON FRISÉ:

Bichon frise ringen - www.bichonfrise.se


TEXT KÄLLA:
www.bichonfrise.seTack så mycket Malin (mallanz) för att jag fått låna dessa fina bilder på Gizmo till artikeln!

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-06-22 01:06 #1 av: mallanz

Riktigt bra artikel! Roligt att Gizmo fick vara med på den :)

Anmäl
2009-06-22 12:00 #2 av: LinaK

Ja tack så mycket för att du ville bidra med bilder :) Gizmo är så otroligt fin!

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.