Rasspecial

Bichon Havanais - Rasspecial

2009-11-20 18:49 #0 av: Bella-R

En vänlig vovve med lång, vågig päls och ett glatt humör. Godbiten från Kuba blir allt mer & mer populär i vårt lilla land, och det har sina anledningar.


Historia

Havanaisen härstammar ursprungligen från Medelhavsområdet, men fördes snart därifrån till Kuba där den senare blev populär och utvecklades. Namnet Havanais sägs syfta på Kubas huvudstad Havanna. Förr i tiden sägs det att Havanaisen användes som sängvärmare hos fint folk, eftersom de älskar värme, och att de även användes som cirkushundar, vilket ofta märks på deras clownliknande beteende idag. Till Sverige kom rasen år 1987, och sen dess har kurvan för antalet havanaiser pekat spikrakt uppåt.

DSC_0151.JPG

En havanais i en varm säng med massor av kel är en mycket trivsam havanais.

 

Temperament och beteende


En havanais ska enligt rasstandarden vara uppmärksam, tillgiven, gladlynt, vänlig, charmig, munter och något av en clown. En havanais tycker om barn och kan leka outtröttligt med dem. Tack vare sitt vänliga sinne och behov att vara till lags är havanaisen på många sätt & vis ett bra val för den som står i sitt val att välja sin första hund. Det är en sann knähund som älskar kel! Den blir sällan en problemhund, den är lugn, mjuk och behaglig och undviker in i det längsta konflikter. Trots det, är den inte trög på något sätt, utan gör allt för att förstå sin matte eller husse och lyckas ofta snabbare än man förväntat sig. Den passar därför utmärkt till olika slags aktiviteter såsom agility, freestyle etc. Den uppskattar i hög grad olika former av konster och tricks.
Medellivslängden för rasen ligger runt 12 år.

DSC_0165.JPG

En havanais tycker om att försöka förstå vad matte eller husse menar.
Här vrider Benji fundersamt på huvudet för att försöka förstå vad matte säger.

 

Utseende och pälsvård

Havanaisens päls förekommer ofta i creme, men även i brunt, svart, fawn, vitt, sobel och en blandning utav dessa. Pälsen ska vara lång, silkesmjuk och tämligen åtliggande. Den är svagt vågig och lösa lockar bildas i hårtopparna. Havanaisens päls ger ett mer "sportigt" helhetsintryck tack vare sin undre päls som ger ett lyft i resten av pälsen, till skillnad mot långhårsraserna malteser, lhasa apso och shitzu. Pälsen slutar en bit ovanför marken vilket gör benen synliga. Regelbundna bad ca var 14e dag med ett milt schampo och balsam, kombinerat med borstning och kamning ett par gånger i veckan är en rekommendation för att pälsen ska se välvårdad och fin ut. Pälsen fäller inte märkbart om den sköts på rätt sätt, därför kan rasen komma väl till pass när det gäller allergiker. Vid promenader kan den dra in pinnar, grus och sand, så det kan vara praktiskt att inskaffa en liten overall till vovven när det är tråkigare väder ute.
En gång i månaden kontrolleras öronen, hårväxten där är däremot inte lika kraftig som hos en pudel.

DSC_0159.JPG

En nedklippt havanais.
Till vardags trivs den bäst om den får vara nedklippt, det är också mycket mer praktiskt.


Rasklubb

Bichon Havanais delar rasklubb med sin kusinras Bolognesen, BBHC.

Vill du ta en kik på rasstandarden för Havanaisen? Klicka då här.

 

Källor: wikipedia
www.bichonhavanais.se/rasinformation.pdf

Anmäl
2009-11-20 18:50 #1 av: Bella-R

Sådär, då var den klar.

Hoppas ni gillar den. Glad

Anmäl
2009-11-20 19:50 #2 av: Emma87

Jättebra artikel och fina bilder :) Jag blir mer och mer säker på att det är bichon havanais som gäller för mig, verkar vara en perfekt ras!

Anmäl
2009-11-20 22:35 #3 av: Bella-R

#2 Tack! Kul att du är intresserad av havvisen, kan varmt rekommendera den rasen. En fullkomligt underbar ras, kortfattat. Glad

Anmäl
2009-11-20 23:33 #4 av: Emma-U

Bra jobbat Bella Glad

#2 Du kommer inte att ångra dig, en fantastisk hund - du får väldigt mycket hund i ett litet format Skrattande

Anmäl
2009-11-21 14:00 #5 av: LinaK

Jätte bra artikel =) Kul med en rasspecial om havanaisen.

En underbar ras på många sätt Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2009-12-01 21:15 #6 av: Motorman

Vilken bra artikel! Man kan bara åter konstatera att vi valt helt rätt hund! Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.