Tävling/träning

Månadens trick januari - backa

2010-01-07 18:37 #0 av: Tina-A

Den här månaden ska vi lära våra hundar att backa. Ett roligt och användbart trick. Glöm inte att lägga upp en video i slutet av månaden när ni utför tricket!

Många hundar har lite svårt för att lära sig att backa, eller att använda bakkroppen på olika sätt över huvud taget. Det tar ett tag för hundarna att känna in sin bakdel och lära sig att använda den, och bakdelskontrollsövningar - som t.ex. att lära hunden att backa, kan hjälpa hunden med kroppskontrollen.

 

Backa

  1. 1. Ställ upp hinder så du får en smal gång där hunden kan gå igenom. Använd kompostgaller, stolar, diverse möbler eller liknande. Det du har tillgängligt helt enkelt. Gången får inte vara så bred att hunden kan vända sig om när den står i gången.

  2. Gå igenom gången tillsammans med hunden några gånger och gå alltid åt samma håll. Detta gör man för att hunden inte ska vara rädd för gången man byggt utan hunden börjar känna sig lite trygg med att gå där emellan.

  3. Gå igenom gången med hunden som förut, men den här gången ställer du dig för öppningen. Stå så att hunden inte kan gå förbi dig utan blir fast i gången. Hunden kommer nu känna att det inte är det roligaste den gjort utan vill ta sig där ifrån (förhoppningsvis). Eftersom hunden inte kan vända sig om och gå ut måste hunden backa. Vänta! Vänta ut hunden tills den backar och belöna hunden när hundens huvud är ute ur gången. Släng belöningen till hunden (belöna inte hos dig själv) eller ta ett steg mot hunden och belöna där hunden är.

    Om hunden inte backar är gången antagligen för bred och hunden känner knappt av den. Då kan det bli ganska bekvämt att stå där. Gången ska vara ett hjälpmedel för att komma igång med backandet så se till att gången är smal nog för att faktiskt hjälpa till. Backar inte hunden så gör gången smalare. Rör dig inte mot hunden utan stå själv stilla.

  4. När hunden backar utan problem, gör gången lite bredare.

  5. När hunden backar även här gör du den bredare igen. Här någonstans börjar du lägga på kommandot "backa".

    Om hunden slutar backa har du gjort gången för bred när hunden inte var redo. Backa något steg i träningen.

  6. Flytta gången längre och längre isär tills hunden backar fritt.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2010-01-07 20:04 #1 av: Bella-R

Looking good.

Oliver är så söt :)

Anmäl
2010-01-09 19:50 #2 av: LinaK

Roligt trick faktiskt Glad Algot kan backa en liten bit. Men nu ska här tränas.

Han kan förresten nästan förra Månadens trick - hoppa upp i famnen. Iaf om man sitter ned i tex. soffan =)

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-01-09 20:30 #3 av: Bella-R

#2 Duktigt! Försök få med det på video så vi får se. :)

Anmäl
2011-02-25 20:47 #4 av: [Sarahansson1]

WOW vet att jag är väldigt efter att se dessa videos men guud va duktig du är!Glad Får nu verkligen lust att lära min hund alla komandon du har visatGlad Du föklarar otroligt bra också på ett lätt sätt att läraSkrattande Jag kan nämligen inte lära min hund så mycket för de är första hunden men nu när jjag har stt dina vidos får jag verkligen lust at börjaFlört Och vad duktig Oliver ärGlad

Ni var verkligen grymma båda tvåTungan ute

Anmäl
2011-08-11 00:58 #5 av: Sniff

Putt!

/Signe, medarbetere på Harry Potter och Bichon

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.