Månadens Uppfödare

Vi möter Kennel Hunky-Dory

2010-02-17 17:14 #0 av: LinaK

Denna gång är det dags för Fredrika Rönquist från Karlstad att presentera sin kennel Hunky-Dory, Fredrika föder upp den lite ovanliga rasen bolognese.

valphunky-dory.gif
web.jpg
SJV07 SV07 NORDV07 SV08 NUCH SUCH
Hunky-Dory Invincible
FOTO: Hunky-Dory Kennel ©


Berätta om dig själv och din kennel;

Livslångt hundintresse, tyvärr ingen egen hund som barn p.g.a. allergi men tagit igen detta med ränta senare utan att få allergiska besvär! Första hunden var en labrador (1974). Ägnade min ungdom åt jaktprov, utställning o lydnadsträning av retrievers (fr.a. labradorer). Haft olika raser genom åren (bl.a. border terrier, släthårig foxterrier, malinois, schäfer, curly coated retriever). Var med om att introducera lagotto romagnolo i Sverige på 90-talet. Kennelnamn sedan 1986. Första bolognesen införskaffades 1999, mycket för att min dotter som då var 4 år ville ha en hund som hon klarade att gå promenader med. Detta var CH Chantli's No One Sparkling Joy-"Spooky") som blev vår stamtik avseende bologneseuppfödning. Hennes stolta lilla matte har växt upp till en framgångsrik Junior Handler  (BIS på SKK utställningar flera gånger)! Tänk vad roligt att få dela sitt stora intresse i livet med sin dotter! Min make och våra två söner har lojalt ställt upp genom åren; fr.a. på hemmaplan men ibland också i olika former av provverksamhet inklusive utställning. Särskilt uppskattar de våra resor till uppfödarkollegor i Italien! För att lägga en bra grund för mitt avelsarbete har jag nämligen importerat hundar både från hemlandet, Italien, Tjeckien och Slovakien och har ett mycket givande internationellt samarbete vilket är en nödvändighet i en ras som är så pass ovanlig. Jag har hittills fött upp  12 bolognesekullar- det är alltid lika roligt att ha valpar i huset; en glädje som våra vuxna hundar brukar dela! Kontakterna med valpköpare är också en viktig del av min vardag.

 

web1.jpg

INT NORDUCH Annibale
FOTO: Kennel Hunky-Dory ©

 

Varför har du valt att föda upp just den här rasen? Och Vad tycker du är de bästa egenskaperna hos rasen?

Det är en ras med en intressant kulturhistoria som aldrig varit särskilt vanlig. Detta gör det till en utmaning att bevara dess karakteristika och se till att den genetiska variationen borgar för en ras som får fortsätta att vara frisk. Trots att den i århundraden enbart för egenskaper som (bortskämd) sällskapshund (en "damhund" som gärna bars omkring av rika och vackra kvinnor) är den  sund både i konstruktion och mentalitet! Den är inte skällig eller hyperaktiv men ändå lättlärd och pigg på både promenader och olika upptåg. Den har en  storlek (vikt 2½ - 4 kg) som  gör att den är lätt att ta med när man reser, den fäller inte och pälsvården kräver ingen egentlig fallenhet för "handarbete" utan mest att man ta sig tid. Det förefaller också vara en frisk ras utan några särskilda rasbundna hälsostörningar .

Vad tycker du är de sämre egenskaperna hos rasen?

Rasen är" beroendeframkallande"- det brukar vara svårt att nöja sig med bara en bolognese i huset! Genom att det föds upp relativt få valpar är det tyvärr en del valpspekulanter som köper en hund av annan ras för att de inte orkar vänta.

 

web2.jpg
Supersöt valp ifrån kenneln
FOTO: Kennel Hunky-Dory ©


Vad krävs av en person för att den ska få köpa en valp från dig?

Försäljning av hundar regleras av Konsumentköplagen så man har egentligen inte rätt att ställa några specifika krav på sina valpköpare. Jag brukar dock försöka få personer som inte verkar passa som hundägare t.ex. för att de förvärvsarbetar i för stor omfattning att tänka om och ändra sina förutsättningar innan de skaffar hund. Bologneser är en oftast okomplicerade hundar och brukar fungera bra som förstagångshund. Kanske gör priset för en valp att jag nästan aldrig får förfrågningar från valpspekulanter som inte väldigt noga tänkt igenom vad de ger sig in på.

Vad kostar en valp från din kennel?

15.000 inklusive moms. I köpet ingår grundutrustning med kammar, schampo, balsam mm. Jag brukar ordna återkommande pälsvårdsdagar vilka är kostnadsfria för mina valpköpare.

 

web3.jpg
NUCH?Radamantino Guilia
FOTO: Kennel Hunky-Dory ©

 

Ditt finaste minne som uppfödare?

När min grupp blev Best In Show Uppfödargrupp på SKK utställningen i Avesta 2007. Tillsammans med andra BIS-placeringar slutade min bologneseuppfödning på 17 plats i SKKs tävlan om Årets Uppfödare det året!


Ditt knasigaste minne som uppfödare?

När vår härliga, supermorsa till tik CH Vikki Od Krasné reky hade en rekordstor valpkull (8 st) fick hon 4 köttbullar av mig (hennes favoritmat). Till min förvåning skopade hon  in alla på en gång i munnen och hoppade in till de 3 dagar gamla valparna och spottade ut dem framför dem. Titta så gott mamma ger er! Hon blev väldigt förvånad över att de små dumbommarna inte ägnade läckerheterna minsta intresse!

web4.jpg
En hel hög med Hunky-Dory valpar
FOTO: Kennel Hunky-Dory ©


Vad tycker du att eventuella valpköpare bör veta innan den köper valp? Och vad vet man inte om rasen som man bör veta?

Att bolognese är en hund, ingen leksak. Den trivs med att få vara med sin flock men behöver också få röra på sig och få motion för både kropp och själ. Det är definitivt inte någon docka som ska kläs på; deras egen päls duger så bra! Täcken och kläder gör bara att pälsen tovar sig!

 

OBS! Det är INTE tillåtet att kopiera några bilder. Tänk på upphovsrättslagen.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-02-18 12:05 #1 av: Emma-U

Åååh, valpbilder!!!
Vi måste skaffa kompis till Tyra snart Flört Eller, egentligen är det ju mer för min skull än för hennes Skrattande

Bra jobbat, Lina!

Anmäl
2010-05-02 15:30 #3 av: LinaK

Nu har vi en ny uppfödare. Så underbara hundar! Verkligen vackra.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-03-16 22:24 #5 av: LinaK

Jag bara älskar denna artikel då, så vackra hundar denna kennel har. Plus riktigt bra beskrivning av rasen och vad man ska tänka på innan man väljer att skaffa en bolognese.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-03-18 07:11 #6 av: [Sarahansson1]

Denna artikel var ju bara för underbar!!!Flört Gör bra beskrining om ALLT och fina bilder bra jobbatTungan ute

Anmäl
2011-03-18 18:47 #7 av: fia-mia

Riktigt fina hundar, en ras man "glömmer bort lite". Kul att lära sig lite mer om dem!

Anmäl
2011-03-21 13:37 #9 av: LinaK

#8 ELLER så ser friséerna ut som bologneser, det beror ju på vem man frågar Flört En bolognese som har permanentat sig Tungan ute

Jag gillar bichon frisé mycket, men jag tycker faktiskt bologneserna är snäppet häftigare. (syftar på utseendet nu) 

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-05-13 01:52 #10 av: [LinneaDahlberg]

#8 nä, usch, så tycker inte jag! Jag tycker bolognesen ser äkta ut medan frisén ser odlad eller tillgjord ut...
Allr beror på vad man är van vid och därmed har som utgångspunkt! Flört

Anmäl
2011-05-13 16:49 #12 av: LinaK

#11 Jag har aldrig sagt att du inte får gilla frisén mest Glad Ja det är tur att alla tycker olika, annars skulle alla ha samma ras som en själv. Usch så trist det vore!

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.