Månadens Uppfödare

Månadens uppfödare - Smedbys Kennel

2010-02-09 19:34 #0 av: LinaK

Artikelserien Månadens uppfödare fortsätter på Bichon iFokus. En uppfödare i månaden kommer att få svara på ett frågeformulär som vi har sammanställt och nu är det dags för April månads uppfödare. Denna gång får Fia Gustavsson från Norrköping presentera sin kennel lite nämre. Fia föder upp bland annat Löwchen och går under kennelnamnet Smedby´s Kennel.


Berätta om dig själv och din kennel;

Jag heter Fia Gustavsson och finns strax utanför Norrköping. 2005 fick jag mitt kennelnamn, Smedbys. Då hade jag Chinese Crested Dog, idag finns här 8 "kineser" och kenneln har utökats med 2 Löwchen samt 3 rufstroll av en ny ras i Sverige; Russkaya Tsvetnaya Bolonka. Sista veckan på året (2009) fick vi 2 kullar Bolonkor med 5 valpar i varje jämnt fördelar på 5/5. Vi har haft 9 kullar kineser och planerar 1 eller 2 kullar detta året. Dessutom ska vi ha vår första Löwchenkull under våren.

Mikka.jpg
SUCH Chic Choix Dominique "Mikka" i utställningsringen
FOTO: Smedbys Kennel ©

Vad tycker du är de bästa egenskaperna hos rasen?

Alla dessa raser är rätt lika i sättet, pigga & alerta och mycket charmiga.

Vad tycker du är de sämre egenskaperna hos rasen?

Den negativa med Löwchen är att så få vet om den,vi behöver synas mer. Med Bolonkan? Den är så ny så det skulle väl vara om den blir en slags "pengamaskin" bara för den sakens skull. Kineserna har ju exploderat sista tiden, vilket gör att på tok för många tar valpar på sin tik, det avlas på det mesta.

Vad krävs av en person för att den ska få köpa valp från dig?

Jag kräver att en valpköpare ska ha sunt förnuft !

 

mikkahund2008%20mini.jpg
SUCH Chic Choix Dominique "Mikka" på utställning
FOTO: Smedbys Kennel ©

Vad kostar en valp från din kennel?

Valparna kostar mellan 10-15 000:- beroende på ras.

Ditt finaste minne som uppfödare?

Mina finaste minnen är då man får små trevliga hälsningar & ibland långa berättelser från sina valpköpare där de berättar hur fantastisk deras nya familjemedlem är.

mikkabimvisby09lo.jpg
På utställning
Foto: Smedbys Kennel ©

Vad tycker du att eventuella valpköpare bör veta innan den köper valp?

Jag tycker, som jag sa tidigare, att man ska ha sunt förnuft, då kommer man långt. Sedan är det mycket viktigt att såväl uppfödare som valpköpare är ärliga mot varandra så att det finns ett förtroende dem emellan. Fråga, fråga & fråga igen ! En "bra" uppfödare anser att inga frågor är dumma frågor. Många saker ter sig så självklara för oss uppfödare, men ses ur ett annat perspektiv från den "vanliga valpköparen". Jag rekommenderar att valpköparen söker upp fler uppfödare och får ett hum om vad just den har för typ av hund. Samt självklart att det ska kännas rätt. Hunden kanske blir 15 år och en bra kontakt är ovärderlig.OBSERVERA; Det är inte tillåtet att kopiera bilderna i artikeln!

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-04-06 21:00 #2 av: jeanettee

Jag köpte nyligen mitt lilla hjärta Elsa av Fia och kan bara säga att allt känns kanon. =) Fick verkligen förtroende för Fia och det kändes hur bra som helst, mycket därför jag valde att köpa nu istället för i sommar då det var tänkt egentligen. =)

Nu blir det snart att komma och visa upp den stora tjejen för Fia. Har varit borta en vecka och det känns som att hon blivit nästan dubbelt så stor bara på den korta tiden. =P

Anmäl
2010-04-10 02:52 #3 av: SaraC

Har inte den här redan varit med? Obestämd

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-04-10 19:20 #4 av: LinaK

Sara; Nej det har den inte. Om det inte är jag som är virrig. Men det är nog kanske bilden längst upp du reagerar på. Den bilden var med på rasspecialen om  löwchen.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-04-12 13:34 #5 av: SaraC

#4 Ja, så var det Glad 

Trevlig artikel, gillar alla de här om kennlarna.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.