Annons:
Etiketthälsa-veterinär
Läst 25764 ggr
Emma-U
3/10/10, 10:35 PM

Sjukdomar och skador

Våra små fyrbenta älsklingar får ibland problem med hälsan. Här beskrivs några vanliga och ovanliga sjukdomar och tillstånd som det kan vara bra att ha koll på.

Näsa, öron, hals och ögon

Öroninflammation

Kan sitta i ytterörat och djupare inne. Hundars hörselgång är kraftigt böjd och har hunden hunden även hängande öron blir ventilationen dålig och därmed perfekt för bakterier och svamp.Lite om sjukdomar och skador
Symptom hunden skakar på huvudet, krafsar mot örat, lutar på huvudet, får 'platt' och ovanligt hängande öra, luktar illa från örat och/eller att huden i örat är roöd och irriterad.
Ta för vana att kontrollera öronen ett par gånger i veckan. Rengör försiktigt, använd öronrens som finns hos veterinärer och i fackhandel. Rengör dock inte för ofta, utan enbart när det behövs - annars riskerar du att rubba den naturliga bakteriebalans.
Efter bad hemma eller i sjöar bör öronen torkas ur så att det inte ligger kvar vatten i dem.

Tonsillit

**Halsfluss drabbar även hundar. Anledningen kan vara bland annat stress eller infektion.
Symptom Dålig andedräkt, aptitlöshet, slickar sig på tassar och framben, harklingar och/eller att hunden inte sväljer ljudligt.
Ta för vana att titta ner i hundens hals genom att öppna munnen och trycka ner tungbasen med ett finger. Slemhinnorna ska vara laxrosa och mandlarna ska inte vara synliga. Ser ni en rodnad, rikligt med slem, röda 'utploppade' mandlar eller små sår på tungbasen är det förmodligen någon form av halsinfektion.
Behandling sker med antibiotika och vanligt är att veterinären gör en halsodling om infektionen återkommer.

Kennelhosta

**Kan orsakas av flera virus och bakterier. Hundarna kan lätt få lunginflammation som följd. Smittar genom luftburna vätskedroppar.
Symptom Irritation i luftstrupe och bronker, kraftig hosta och/eller ibland feber. Hostan håller i sig i en till tre veckor och är mycket smittsamt.
Behandling I de allra flesta fall tillfrisknar hunden utan behandling. Om hunden har mycket kraftig hosta kan hostmedicin ges. Det är bra att kontrollera hundens temperatur dagligen vid kennelhosta, om febern är hög ska du alltid kontakta veterinär.

Lite om sjukdomar och skador**

Noskvalster
**Om hunden plötsligt 'tappar nosen' och inte kan spåra eller använda nosen längre kan den ha drabbats av noskvalster. Kvalstrena smittar genom att man delar träningsredskap, leksaker och/eller vattenskål med annan smittad hund. De kan vara svåra även för en veterinär att upptäcka då de är mycket små och gärna gömmer sig i näshålan.
Behandling Man kan behandla med sprutor eller tabletter, till exempel med Ivomec eller Interceptor. Rådfråga alltid veterinär innan medicin ges, till exempel har collie-raser mycket tunna membran mellan näshålan och hjärnan och därför är behandling med Ivomec rent dödligt för dessa raser eftersom preparatet är starkt frätande.

Ögon

**Ögonens slemhinnor ska vara laxrosa men vid fysisk aktivitet eller stress kan slemhinnorna bli röda. Är slemhinnorna röda utan orsak eller ögonen rinnande och kanske variga kan man lättast försöka skölja med vanliga ögondroppar. Blir ögonen inte bättre inom någon dag behöver man behandla med receptbelagd ögonsalva som veterinär skriver ut.

# Hud

Hot-Spot

**(Också känt som fukteksem.) Våldsam och plötslig klåda på en eller flera fläckar. Kan sitta överallt på hundkroppen, men vanligast är kinden, halsen, nacken eller huvudet.
Symptom Pälsen blir ihoptovad och lossnar oftast väldigt lätt. Huden ser ut att ha 'kokat'.
Behandling består i att klippa bort allt hår i området tills man kommer ut på frisk hud - men ta det försiktigt, vissa hundar kan ha extremt ont! Tvätta med klorhexedin eller bara tvål och vatten (inte med Jodopax) och låt såren luftas. Huden läks på så sätt att den angripna huden torkar, 'dör' och sedan stöts bort. Låt inte hunden klia eller slicka. Om stora ytor är angripna, om det inte vill läka eller om det gör mycket ont på hunden så bör du genast kontakta veterinär.

# Tassar och klor

Skärsår

**Det är vanligt att hundarna skär sig i tassarna. Om det finns smuts i såret bör det spolas ur med rent vatten eller koksaltlösning. Inspektera sedan såret; är det mer än en centimeter eller blöder kraftigt kan det behöva sys. Det går inte att tejpa ett skärsår på en hund, lägg ett tassbandage genom att lägga remsor av bomull mellan tårna innan du bandagerar. Tänk på att intelinda för hårt, då får tassen en dålig blodcirkulation och kan utveckla kallbrand. En måttstock är att du ska kunna få in ett funger under bandaget.

Lite om sjukdomar och skador
**
Vasst föremål i trampdynan
**Det kan vara svårt att lokalisera små glssplitter och dyligt i tassen.Första symptomen brukar vara att hunden haltar. Ibland kan man se ett litet sår i trampdynan och området ömmar vid tryck. Besök veterinär, hundar får lätt infektioner i tassarna.

Klofrakturer

**Kloskador är vanliga. I lindliga fall är klokapseln uppfläkt eller sprucken, i andra fall har det uppstått en fraktur mitt på klon och den kan ha gått tvärt av. Ibland kan hela klon ha ryckts bort. En vanlig orsak till kloskador är att klorna har blivit för långa och fstnat i något.
Symptom Vanligt är att hunden haltar och lämnar blodspår.
Behandling Flikar och sprickor kan du själv åtgärda genom att klippa och fila klon, men i övriga fall bör veterinär kontaktas för en undersökning och eventuell behandling av antibiotika.

# Övrig kropp

Bitsår

Har din hund varit i slagsmål bör du kontrollera den noggrant efter mer eller mindre allvarliga bitsår. Man bör alltid räkna med att ett bitsår är infekterat och att inflammation och varbildning kan uppkomma. När en hund biter en annan använder den sina stora hörntänder. Tänderna perforerar huden och sliter loss huden från underlaget och resulterar i en fickbildning. Efter några timmar har blod och sårvätska samlats i sårfickan. Samtidigt som tänderna perforerar huden lossnar bakterier som börjar festa på den proteinrika sårvätskan med en kraftig inflammation som följd. Just på grund av dessa fickbildningar bör bitsår alltid läkas inifrån.
Behandling Om du hittar ett sår bör du klippa bort pälsen som finns runt omkring och kontakta veterinär. Ofta måste såren dräneras så att vätska kan rinna ut och läkningen påbörjas. Vanligt är att hunden får antibiotika.

Lite om sjukdomar och skador

Skendräktighet

Ungefär 40 procent av alla tikar drabbas av skendräktighet cirka två månader efter löp. Tiken tror själv att hon ska bli mamma och uppvisar såväl fysiska som psykiska symptom, till exempel viktuppgång, ätstörningar, nedstämdhet, slöhet, orolig- och rastlöshet, hon bäddar, vaktar leksaker och kan till och med få mjölk. Mjölkproduktionen kan orsaka förändringar i mjölkkörtlarna och med lite otur kan det leda till juverinflammation. Skendräktighet kan hålla i sig i flera veckor.
Behandling Minska maten drastiskt samtidigt som man ökar motionen. Det finns även en receptbelagd medicin, Galatop, som du kan få utskriven av din veterinär. Denna medicin rekommenderas om din tik är påtagligt påverkad av skendräktigheten.

Tandsten

Det räcker som regel inte med att ge tuggben och torrfoder för att förhindra uppkomsten av tandsten hos våra hundar, det behövs också regelbunden tandborstning. Att borsta minst en gång per vecka är att rekommendera, gärna oftare än så om det är möjligt.
Symptom Början till tandsten ses som en ljusbrun beläggning på tänderna, beläggningen sätter sig rejält fast när det sedan hårdnar och då hjälper det inte att borsta längre utan tandskrapning behövs. Tandborstning kan också fördröja, och rent av förhindra, uppkomsten av tandköttsinflammation och tandlossning.

OhyraLite om sjukdomar och skador

Fästingar

**Hundar får lätt fästingar då de springer omkring i gräset. Fästingar förekommer i regel mellan mars och oktober och kan överföra flera olika sjukdomar.
_Borrelia
_Ger feber, trötthet, nedsatt aptit, ovilja att röra sig, hälta och neurologiska symptom.
_Ehrlichios
_Har samma symptom som borrelia, men kan även ge blodbrist och blödningar.
TBELite om sjukdomar och skador
Hjärnhinneinflammation, något som blivit allt vanligare. Symptomen är influensaliknande; feber, värk i kroppen, huvudvärk och i sällsynta fall förlamning.
Hur skyddar man sig?
Gör en daglig inspektion av dig själv och hunden. Avlägsna fästingen så snart som möjligt med hjälp av en fästingplockare (då fästingen sittit i cirka ett dygn är den så mätt att den kräks upp sitt maginnehåll och därmed också eventuell virussmitta.) Lägg inte på olja eller smör - detta får fästingen att kräkas. Detsamma gäller om du klämmer på fästingens kropp, då kräks den lättare.
När du ska dra ut fästingen så vrid inte åt olika håll, dra rakt upp. Det gör ingenting om huvudet sitter kvar, det faller bort senare.
Förebygg med hjälp av fästingmedel, till exempel Exspot, Frontline eller Scalibor för att nämna några.

Löss

**Den vanligaste ohyran som kan ge hunden kraftig klåda - löss! Hundar kan inte bli smittade genom andra djur. Löss är vanligast under höst och vinter och de lever hela sitt liv på hundar. Vid normal förekomst kan de vara svåra att upptäcka utan att använda luskam och förstoringsglas och lättast hittar du dem runt öronen, på halsen, i och vid armhålorna och vid svansroten. Även äggen är svåra att se, men de sitter som små vita 'bubblor' fastklistrade på härstråna.
Behandling Det är lätt att behandla löss med hjälp av till exempel speciellt shampoo och spray.  Hunden badas helt från nos till svanstipp, gnugga in shampoot väl och låt det sitta i tio minuter innan det sköljs ur. Medlet tar död på löss och larver men det rår INTE på lusäggen. Därför måste tvätten upprepas efter 7-10 dagar när äggen kläckts.
Sprayen kan användas på hunden, på soffor, mattor i bilen med mera. Har du flera hundar måste de också badas.

Lite om sjukdomar och skador Rävskabb

Rävens skabbkvalster. Kvalstret sprids vid direktkontakt med ett smittat djur eller om hunden lägger sig och rullar sig där smittat djur legat.
Symptom Rävskabb orsakar kraftig klåda och leder till att pälsen klias av helt eller delvis och små sår uppstår. Diagnosen ställs genom blodprov eller att man återfinner parasiten genom att veterinär skrapar på huden och undersöker materialet i mikroskop.
Behandling sker genom att bada hunden upprepade gånger med en veckas intervaller. Preparatet som används är receptbelagt och heter Sebacil.

Loppor

Blodsugare som även kan bita oss människor.
Behandling Lättast med fästingmedel som Exspot, Frontline eller Scalibor.

_Källa: GMBK's Valpkurs
Bilder: www.sxc.hu, www.frontline.se och www.exspot.se

_

--------------
Emma - medarbetare på
Bichon.iFokus

  • Redigerat 9/20/20, 9:10 PM av Niklas
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
LinaK
3/11/10, 3:26 PM
#12

Jätte bra artikel som man verkligen kan ha användning utav! Bra jobbat Emma Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Motorman
3/25/10, 8:20 PM
#13

Jättebra artikel älskling, och det säger jag inte bara för att jag är partisk! Skrattande Man kan nästa tro att du är journalist! Flört

Christian

Medarbetare på Bichon.i.Fokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: