Rasspecial

Löwchen - Rasspecial

2010-03-11 15:06 #0 av: LinaK

Den är i ”perfekt storlek”, anpassningsbar och familjekär. Löwchen är en perfekt sällskaps hund som passar de flesta livsstilarna, allt från aktiva barnfamiljer till stillsamma pensionärer.

valplöwchen.jpg
Supersöt löwchenvalp.
Foto: Valpar ©


Historia

Löwchen betyder egentligen "Litet lejon" och namnet har den fått efter hur den är klippt, alltså lejonklippningen. Förmodligen har rasen uppkommit efter små sällskapshundar runt medelhavet under medeltiden. Man kan faktiskt se en liten hund med lejonklippning på ett kopparstick som ska vara ifrån 1300-talet. Rasen var mycket populär i det franska hovet.

Hovdamer på 16- och 1700-talet var väldigt förtjusta i denna lilla hund och använde dom gärna som sängvärmare, en annan funktion var att att hunden var "lopp-lockare" den lockade till sig loppor och löss som satte sig i pälsen. Dagen därpå kammades ohyran bort ifrån hundens päls och fyllde då en viktig funktion i hoven.

Redan på 1600-talet vet man att det fanns åtminstonde en löwchen i Sverige, Hendrich Munnichiven målade ett bröllopsfoto av greve Magnus Gabriel de la Gardie med hans hustru, med på bilden finns en liten lejonklippt löwchen.

Mikka.jpg
Tjusiga "Mikka" i utställningsringen.
Foto: Smedbys Kennel ©

Temperament och beteende

Löwchen ska ge intrycket att vara alert och pigg, den är lättlärd och väldigt anpassningsbar. Agility, lydnad, freestyle och långa skogspromenader är någonting som passar rasen alldeles ypperligt. Men den klarar även av att leva ett mer stillsammare liv som ren sällskapshund, bara den får sina dagliga promenader och stimulans.  Rasen är mycket familjekär och följer sin matte/husse troget genom livet. "Där matte eller husse är där ska jag också vara" - är förmodligen en löwchens tanke.
Det är en mycket tuff och orädd ras som inte viker sig i första tag, därför kräver det att man uppfostrar rasen med fast hand. Alltså att man ska vara bestämd och tydlig redan när hunden är en liten valp.

Tillsammans med andra hundar fungerar den utmärkt, ras eller kön brukar inte spela någon roll. Den brukar även fungera bra med andra djur såsom katter och smådjur.
Rasen anses också vara mycket frisk och har inga specifika rasbundna sjukdomar. Den har en hög medellivslängd, oftast blir den mellan 12-16 år ibland även ännu äldre.

mikkahund2008%20mini.jpg

Chic Choix Dominique "Mikka"
Foto: Smedbys Kennel ©

Utseende och pälsvård

Det är en liten men robust hund, som har en god benstomme och fina proportioner.
Den får ha vilken färg och färgkombination som helst. Pälsen ska vara lång och silkesaktig, och lite vågig. Men inget underull får förekomma.
Mankhöjden ska vara 26-32 cm ( +/- 1 cm tolereras vid utställning) Vikten brukar ligga runt 6 kg.
År 2009 fanns det 46 st löwchen registrerade i Svenska Kennel Klubben.

Lejonklippningen är en lätt klippning att lära sig själv, och det är alltså denna klippning en löwchen ska ha. Här kan du se ett klippschema för hur det ska se ut ---> Klippschema
Om man inte vill göra detta själv så kan man lämna in hunden hos en hundtrimmare, men detta blir i längden förstås dyrare än att göra det själv.
När hunden är mellan 1-2 år så byter den ut sin valppäls mot vuxenpälsen, då måste man vara mycket noga med pälsvården och borsta varje dag för att förhindra att tovor uppstår. Man får då tänka på att pälsen inte alltid kommer att vara så jobbig, en vuxen löwchenpäls kräver inte så mycket pälsvård. Då räcker 1-2 gånger i veckan att borsta igenom pälsen för att ha en tovfri hund.

mikkabimvisby09lo.jpg
Utställning - Här ser man även hur den klassiska lejonklippningen ser ut
Foto: Smedbys Kennel ©

Källförteckning:
http://slclowchen.se/


Vill tacka Smedbys Kennel för lånet av bilderna och även iFokus medlemmen Valpar för tillåtelse att använda din bild.
Obsevera att det INTE är tillåtet att kopiera dessa bilder.

 

 

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-03-18 18:52 #1 av: LinaK

Nu när jag läst på lite mer om rasen skulle jag faktiskt kunna tänka mig att ha en. Tycker dom verkar jätte härliga Skrattande 

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-03-18 19:17 #2 av: Emma-K

Dom är ju i top tio av fulaste klippningen iaf ;P
men säkert jätte go ras dock skulle ja vägra klippa min hund sådär xD

Anmäl
2010-03-18 19:48 #3 av: LinaK

Emma-K; haha, jag tycker det är lite häftigt Tungan ute Praktiskt på det viset att det kanske inte fastnar så mycket i pälsen därbak. Annars kan det ju fastna lite bajs på långhårsraser.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-03-18 19:58 #4 av: Emma-K

Haha ja de e ju sannt praktiskt men fult ^^
dom blir sådär ful söta med den klippningen ;P

Anmäl
2010-03-18 21:23 #5 av: Valpar

Vad bra det blev! Glad

Anmäl
2010-03-19 13:01 #6 av: Emma-U

Jag hade nog vägrat att frisera min hund sådär, varför gör man det? Finns det en vettig anledning till att hunden ska se ut sådär?

Om jag hade skaffat en löwchen så hade h*n fått ha kvar sin päls i rumpan Glad

Anmäl
2010-03-20 13:27 #7 av: SaraC

Jag tyckte de var supersöta utan den där löjliga lejonklippningen Skrattande

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-03-20 16:18 #8 av: Smedbys

Hej alla!

Tack Lina K för presentation av rasen. Och att min älskade Mikka fick "modella".

Alla raser har sin standard och speciella frisyr, att påpeka att det är fånigt & larvigt tycker jag personligen är ganska fånigt & larvigt. Jag gillar inte piercingar i ansiktet, men det är upp till var & en att bära, inte sant?

För er som är intresserade av rasen kan jag berätta att Mikka "Chic Chiox Dominique" är dräktig och har gått halva tiden, så nästa månad hoppas jag på små guldklimpar efter denna fanfastiska hund. Välkomna att höra av er vid intresse.

Anmäl
2010-03-20 20:07 #9 av: SaraC

#8 Ja, det är upp till var och en att bestämma och smaken är som baken. Som tur är, annars skulle det bli bra tråkigt! Själv bryr jag mig inte om någon annan har en annan smak än mig, men det var tråkigt om du tog illa upp.

Kan istället säga såhär då - vad söta de var med all päls!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-03-22 19:35 #10 av: LinaK

Jag tycker att det är just klippningen som kännetecknar rasen. Den är ju ganska ovanlig, vilket gör den charmig och man vet att det är en löwchen. Sen tycker jag att så länge det inte skadar hunden så varför inte? Verkar mer praktiskt tycker jag. Ingen avföring fastnar därbak, inget kisskladd på hanhundarnas magar.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-03-22 19:37 #11 av: LinaK

Sen har ju rasen sett ut såhär flera hundra år tillbaka, så det är väl bra att bevara rasen så som den "ska" vara Glad

Min åsikt, ni andra får ha vilken ni vill.

#8 Smedbys; Jag blir mer och mer sugen på denna rasen, tycker den verkar helmysig. Tyvärr är det inte riktigt rätt tidpunkt att skaffa en till hund Obestämd Men hade gärna velat..

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-03-25 20:17 #12 av: Motorman

Hmm, det var ju en riktigt fin ras! Har faktiskt aldrig tänkt på den när jag funderat på vad det ska bli för andra hund när vi skaffar en. Det är trots allt min tur att välja! Skrattande Löwchen verkar ju helt klart en ras att räkna med! Glad

Anmäl
2010-04-11 00:51 #13 av: Rodtotten

Jag har två havanaiser, så jag borde väl inte ens tänka på att skaffa en till vovve, men Löwchen verkar ju så himla härliga! Dessutom tycker jag klippningen är häftig, skulle gärna ställa en Löwchen! (har det att göra med att jag är född i Lejonet??Skrattande ) Undrar just om mina killar hade accepterat en liten kille till? Tål att tänkas på...Flört Bifogar en "actionbild" på mina grabbar...

Anmäl
2012-06-03 11:50 #14 av: joheck

Åhh verkar vara helt underbara små vovvar. Tror att en sån här liten skulle passa in hemma hos mig jättebra! Ska fortsätta att läsa om dom så får vi se vad som händerOskyldig.

Håller med Lina om att det verkar jätte praktiskt med klippt bak. Jag har ju lovat mig själv att aldrig någonsin en långhårig hund igen, då det är så vidrigt när avföring fastnar i pälsen. Jag har ju en papillon som kissar ner hela magen, inge kulSkrikandes.

Anmäl
2012-06-13 01:36 #15 av: [Juliaammouri]

måste man klippa sådär?

eller får man ha päls där? undrar bara :)..

Anmäl
2012-06-13 14:36 #16 av: [Sarahansson1]

#15 nix de måste man inte göra om man inte vill ställa ut sin hund förstås för då måste den se ut som rasstandarden. Annars är det fritt fram att klippa som man villGlad

Anmäl
2013-06-24 22:28 #17 av: Forest

10 är som du jag vill se rasen klippt efter "rasen" sen behöver man inte ha den i utställningsfrisyr/klippning. Jag tycker om denna ras starkt härlig glad hundaras perfekt storlek enligt oss. Härlig läsning Tummen upp

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.