Månadens hund

Månadens hund - Ozzy

2010-03-11 14:09 #0 av: LinaK

Månadens hund i April är blandisen Ozzy, han är en blandras mellan shih-tzu, bichon havanais och bichon frisé. I denna artikel får du veta mer om Ozzy.

001.JPG
En supersöt valpbild
Foto: Ozzysmatte

Berätta om din hund:

Ozzy är en härlig liten kille på 10 månader(född 7 maj-09)! Han är en blandras mellan shih-tzu, bichon havanaise och bichon frisé. Han är en riktig livsnjutare och den perfekta följeslagaren. Liten, lagom och lätt att ta med sig på tåg, buss, i bil osv. Han älskar att följa med på små joggingturer eller powerwalks(bara relativt korta pass än så länge då han fortfarande är under året) och är pigg på att hitta på saker. Men är man lite sjuk en dag eller kanske bara seg och slö så har han inga problem med att också ligga och slappa hela dagen i soffan och bara må gott!

Ozzy2.jpg
Tjusiga Ozzy
Foto: Ozzysmatte

Varför valde du att skaffa just denna ras?

Tidigare hade jag en rottweiler, en fantastisk ras enligt mitt tycke, men när jag flyttade ihop med sambon visade det sig att han är lite överkänslig mot hundar och när vi fick avliva rottweilern pga sjukdom och ålder i sep-08 så började vi klura på hur vi skulle göra nu. Jag älskar hundar och vill aldrig vara utan men vi var ju tvugna att ta hänsyn till sambons allergi(visserligen milda besvär, men ändå) Efter att ha googlat runt länge och läst mycke om olika raser så fastnade vi för bichon-raserna som verkade passa oss perfekt i temperament, lynne och motionsbehov. Plus att de inte fällde någon päls, vilket skulle vara lite mer "allergi-vänligt". Vi började leta uppfödare men snubblade av en händelse över en annons med ett gäng bedårande blandis-valpar. Och plötsligt hade vår lilla familj utökats med en lurvig liten Ozzy på knubbiga små ben hihi

ozzy1.jpg
Ett riktigt litet charmtroll
Foto: Ozzysmatte

Vilka positiva och negativa sidor har din hund?

Listan över hans possitiva sidor skulle kunna bli riktigt lång, men för att nämna några så är han tex väldigt lyhörd och vill alltid vara matte och husse till lags. Han är väldigt villig att lära sig nya saker och är alltid så glad och possitivt inställd till allting. Han går bra ihop med andra hundar, oavsett ras och kön och är aldrig skällig. Den enda gången han kan skälla är när det ringer på dörren, men då kommer det oftast bara ett eller två skall vilket vi accepterar.

Possitivt är också att har han väl fått ett "nej" till något ofog han gjort en gång så har han aldrig gjort om det igen. Han har väldigt lätt för att förstå rätt och fel.

Det negativa är väl att han, till skillnad från husse och matte, inte gillar att sova länge på mornarna. Han vill alltid upp vid 06.00 och ha frukost och en liten promenad, sen kan han vila några timmar till. Men det är väl iofs possitivt för då kommer man upp ur sängen och sover inte bort hela dagen om man är ledig.

Sen är han känslig med mattiderna, annars spyr han galla stackarn. Detta är lite tråkigt då man alltid måste planera så han kan få mat vid de rätta tiderna.

Skulle du kunna tänka dig att skaffa en till hund av samma ras som du har nu?

Ja, det skulle jag väl, eller en renras av någon av de raser han har i sig. Men jag skulle inte ha något emot att skaffa en större ras någongång framöver istället för en till liten. En del av mig saknar ett riktigt muskel-knippe som man kan krama hårt utan att de går sönder hihi

 

Ozzy4.jpg
Ozzy slappar med sin kattkompis
Foto: Ozzysmatte

 

Utför du någon aktivitet med din hund?

Ozzy är ju fortfarande såpass ung att han inte är färdigväxt för att kunna utöva någon form av träning aktivt än. Men jag har funderat på att testa agility framöver och se om han gillar det. Lydnad kör vi på egen hand allteftersom jag märker att han är mogen för mer och mer.

Berätta i korthet hur en typisk vardag ser ut med din hund:

Ozzy vill som sagt ha sin frukost och en liten rastning vid 6.00-helg som vardag, sen vilar han några timmar till. Efter lunch brukar vi ta en riktig långpromenad, oavsett väder så är det skönt att komma ut en ordentlig runda iallafall en gång per dag. På eftermiddagen händer det att vi knallar iväg och leker med någon av hans hundkompisar eller så är vi bara hemma och busar. Efter kvällsmaten får Ozzy sin kvällsmat och sen tar vi en kortare rastrunda till. Sen ligger han och myser i tv-soffan på husse eller mattes mage eller intill kissen som är hans bästa kompis. Han brukar få tvätta kisses öron och tom snutta på hans öron ibland.De är så söta ihop. En sista rastningsrunda tas precis innan läggdags.

Jag är långtidssjukskriven så jag är hemma med honom om dagarna men eftersom jag ska börja jobba igen så småningom och han därför kommer få vara ensam hemma några timmar om dagarna då, så har vi redan från början ensamtränat. Så för att hålla det uppe så får han några gånger i veckan vara ensam hemma några timmar medan jag går på stan, hälsar på någon eller utför andra ärenden.

ozzy3.jpg
Roligt att vara på stranden tycker Ozzy
Foto: Ozzysmatte

Vad är det roligaste du gjort tillsammans med din hund? Något speciellt minne?

Har faktiskt inget speciellt tillfälle som jag minns sådär..han får en att må bra varje dag och förgyller verkligen våra liv, även tråkiga grå vardagar.

Men när han försiktigt plaskade runt i strandkanten i somras på sina knubbiga ostadiga valpben är ju en syn man alltid kommer minnas med värme

Vad är det tråkigaste som hänt din hund?

Ozzy är ju inte så gammal än och vi har tack och lov än så länge klarat oss från sjukdomar och skador och andra olyckor. Det jobbigaste var hans första nyår nu för ett par månader sedan. Han tyckte det var riktigt otäckt med alla raketer och smällare och det var hemskt ledsamt att se. Han var inte sitt vanliga glada, självsäkra jag på flera veckor...


Tack så mycket till Ozzys matte Isabelle för dom utförliga svaren, jätte intressant och roligt SkrattandeObservera att det INTE är tillåtet att koipera några bilder

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-04-02 12:50 #1 av: kicmat

Vilken liten sötnos, lycka till i framtiden.

Anmäl
2010-04-08 12:07 #2 av: LinaK

Han verkar så himla go Ozzy, och söt är han dessutom Skrattande

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-04-08 21:52 #3 av: Valpar

Han är så söt lille Ozzy Glad

Anmäl
2010-04-09 15:18 #4 av: Emma-U

Vad ljus han har blivit om man jämför valpbilder med nytagna bilder Glad Det har vår Tyra också blivit, de ljusnar väldigt mycket.. Mycket mer än i alla fall jag hade väntat mig.

Så go han verkar lille Ozzy.

PS. Jag tror du kan klämma till ganska ordentligt med Ozzy utan att han går sönder, så håll dig till de små söta raserna tycker jag Flört DS:

Anmäl
2010-04-09 20:26 #5 av: OzzysMatte

Tack allihopa!

#4 ja han var så mörk när han hade längre päls som bebis, men pälsen från hårrötterna och halvvägs ut på varje stå var ljust. Så när vi klippte honom första gången så klipptes ju allt det mörka bort liksom hihi. Han mörknar lite varje gång hans päls får växa ut lite , då blir liksom hårstråna mörka längst ut igen , lustigt haha

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.