Månadens hund

Månadens Hund - Tyra

2010-05-04 21:41 #0 av: LinaK

Månadens Hund i Maj är Bichon havanais tiken Tyra. I denna artikel får ni läsa mer om Tyra och hennes vardag.Vackra Tyra eller Svankällans Queen of Heart som hon heter i stamtavlan
Foto: Emma Ullsjö

Berätta om din hund;

Vår bichon havanaistik heter Svankällans Queen of Heart men vi kallar henne för Tyra. Hon är född den 29 januari 2009 och vi hämtade hem henne i början av april samma år. Hon är en livlig liten tjej som vet hur hon vill ha det. Hon är definitivt inte rädd för att säga ifrån när andra hundar blir för närgångna, hon tror att hon äger området när hon springer och skvätter på varenda grästuva, hon är väldigt snäll och undergiven när det kommer till människor.

Varför valde du att skaffa just denna ras?

Jag var ute på ett jobb i en gymnastikhall när personen jag intervjuade var tvungen att gå upp på kontoret för att hämta några informationspapper till mig. Jag hängde med upp och när han öppnar dörren sitter det en fantastisk liten Maja och stirrar på mig. "Vill du kela med mig?" såg det ut som hon ville säga och sedan attackerade hon mig med pussar och kel. Det enda jag hade skrivit i mitt anteckningsblock sen vi kom in på kontoret är BICHON HAVANAIS. Inte ett ord om det jag var där för att göra, intervjua ordföranden om deras sportklubb. Inte ett ord om det står det i mina anteckningar, bara denna ras med stora bokstäver.

När jag kom hem på kvällen satte jag mig och surfade och lärde mig mig allt om denna ras. Samma kväll berättade jag för min sambo att vi skulle skaffa hund, vilken ras det skulle bli och att jag hittat en uppfödare nära oss. Så var det med det, det fanns ingenting som kunde hindra mig!Tyra 10 veckor
Foto: Emma Ullsjö

Vilka positiva och negativa sidor har din hund?

Jag vet inte om jag vill kalla det negativa sidor, säger nog hellre mindre bra sidor i så fall. Tyra kan vara väldigt spökig och orolig. Hon ligger sällan kvar i ett rum om man själv går till ett annat, då ska hon alltid vara med och på sistone har jag lagt henne på sin bädd och sagt åt henne att stanna där eftersom hon måste lära sig att inte hänga med överallt.
Tyra är också kass på att vara ensam, men det är vårt fel eftersom vi väntade så länge med att börja träna in det.

Hennes positiva sidor är mycket roligare att prata om. Tyra är en riktig liten cirkushund. Hon gör hela repertoaren för en bit extra gott godis, så som Dentastick till exempel. Hon har hela tiden varit väldigt lättlärd och lär sig ny trix på bara ett par repetitioner. Att ha henne lös när vi går på promenader är väldigt sällan några bekymmer, hon lystrar så pass bra att hon allt som oftast går lös.

Tyra är rolig som få. Hennes uttryck får mig att vika mig av skratt ibland. Hon har så fina sätt att få fram det hon vill, men hon lägger väldigt sällan huvudet på sned som många andra hundar gör. Hon låter öronen göra hela jobbet själva.

Hon jagar fortfarande löv som blåser, trots att hon är över året nu. Ingen kan se så stolt ut som hon kan när hon bär på en riktigt fin pinne.

Tyra är bara fantastisk.


Söta Tyra
Foto: Emma Ullsjö

Skulle du kunna tänka dig att skaffa en till hund av samma ras som du har nu?

Absolut, ingen tvekan om den saken. Och det ser just nu ut som att vi kommer att skaffa samma ras när det är dags för nästa hund.

Utför du någon aktivitet med din hund?

När Tyra var tolv veckor började vi på valpkurs med henne. Under tio eller elva veckor gick vi dit och lärde oss en väldig massa.

Men sen har det inte blivit mer, vi har tränat själva hemma istället för att gå på kurs. Vi pratar om att gå något mer men har inte bestämt oss för vad det ska bli för kurs. Någon allmänlydnad kanske.

Berätta i korthet hur en typisk vardag ser ut med din hund:

En vardag: Går upp mellan 7-7.20 ungeför och går direkt ut på en kortare runda runt området. Kommer in och båda äter frukost. Sen gör jag mig i ordning och går till jobbet. När husse är hemma från sitt arbete (två veckor hemma och två veckor borta är hans schema) så går Tyra in och lägger sig för att sussa vidare som en kringla runt hans huvud. När han är ute och jobbar går jag och Tyra en liten runda runt området för att sedan gå till dagmatte och hennes hund Rut där Tyra är under tiden jag jobbar.

När jag kommer hem tar jag ut Tyra en snabbis för att sedan gå hem och äta middag. Efter middagen och en kopp kaffe går vi ut en längre runda och ofta med någon av hundkompisarna i området. De leker fritt och får springa av sig ordentligt.

En halvtimma av den senare kvällen spenderar jag och Tyra tillsammans under en varm mjuk filt i soffan där vi slumrar till innan det är dags för den sista kvällspromenaden.


Tyra ute i snön
Foto: Emma Ullsjö

Vad är det roligaste du gjort tillsammans med din hund? Något speciellt minne?

Oj, vi har ju roligt varje dag. Ett av mina favoritminnen är när Tyra var valp och fick bland sina första bad. Hon var alldeles tokig efteråt när hon var blöt och jag filmade hela scenariot - hon var som besatt av jävulen och vad vi skrattade.

Hon har också fina stunder med våra marsvin, speciellt med Enzo. Tyra tvättar honom och han äter hennes päls. De ser så underbara ut då.

Vad är det tråkigaste som hänt din hund?

Tyra har tack och lov varken skadat sig eller varit särskilt sjuk. Vi trodde att hon kunde ha fått kennelhosta en gång men det utvecklade sig aldrig som tur var. En gång fick hon svamp i ett av öronen, men det var väldigt lätt ordnat. Inga sjukdomar är välkomna här!

IMG_1641.JPG
Tyra tackar för sig!
Foto: Emma Ullsjö

Observera att det INTE är tillåtet att kopiera bilderna. Tänk på upphovsrättslagen!!!

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-05-04 22:14 #1 av: Bella-R

Intressant artikel verkligen.

Fick mig o le flera gånger om :)

/ Bella

Anmäl
2010-05-05 00:04 #2 av: kicmat

Låter som en härlig liten tjej, precis som havanaiser ska vara.

Anmäl
2010-05-05 13:10 #3 av: LinaK

Ja Tyra är verkligen jätte go, har ju fått träffa henne en gång i verkligheten och hon är minst lika go som texten beskriver Skrattande

Sen så har hon många likheter med Algot. Så det är väl en typisk havanais Flört UNDERBAR

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-05-06 14:16 #4 av: Emma-U

Tack för era kommentarer, av någon anledning värmer det att läsa att andra gillar ens hund liksom Glad

Anmäl
2010-05-07 15:56 #5 av: LinaK

Hihi, känner verkligen igen det där med att jaga löv som blåser. Algot håller fortfarande på. Och en blåsig dag som denna kan den bli lite jobbigt med allt som far omkring Tungan ute

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-05-07 22:33 #6 av: [Sarahansson1]

GladMen halegood va fin hon är. Man vill bara krama om henne.Glad

Anmäl
2010-05-08 14:01 #7 av: Limin

Men, såååå söt liten tjej!! Supersöt!! Kyss Vad har hon för färg?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.