Annons:
Etiketthälsa-veterinär
Läst 24000 ggr
SaraC
2010-10-12 20:23

Kastrering

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kastrering är ett mycket omtvistat ämne. Vissa hävdar att det bara finns fördelar med att kastrera sin hund, medan andra tycker att man ska låta bli så länge det inte finns medicinska skäl. Den här artikeln kommer att hållas så neutral som möjligt och ta upp både för- och nackdelar med kastrering.

Foto: queridos

Foto: queridos

I många andra länder är det mycket vanligt att kastrera hundar i förebyggande syfte, och även i tidig ålder. I exempelvis USA finns ett stort problem med oönskade hundar och genom att tidigt kastrera så många hundar som möjligt, som inte ska gå i avel, förhindrar man att dessa hundar ökar i antal. I Sverige kan vi se detsamma när det gäller katter, där förespråkas att alla katter som inte ska gå i avel ska kastreras eftersom vi har ett stort problem med oönskade katter. På hästsidan är det också vanligt att man kastrerar hingstar som inte ska gå i avel.

Det finns många fördelar med att kastrera i tidig ålder men nackdelarna är också omdiskuterade. Vissa hävdar att tillväxten hämmas hos tidigt kastrerade djur, medan amerikanska studier säger att så inte är fallet. Kastrerar man en hanhund innan den blivit könsmogen utvecklar den dock aldrig den vuxna och okastrerade hundens muskelmassa. Detta är ett område under utveckling och vi kommer förmodligen att få se nya studier framöver som kommer ta upp både för- och nackdelar.

Vad det gäller kastrering i allmänhet nämns ofta beteendeförändringar som en anledning till att inte kastrera sin hund. Det finns hundägare som upplever att deras hundar förändrats på ett eller flera negativa sätt efter kastrering.

Något jag definitivt kan avfärda är argumentet att inte kastrera för att hunden mår bättre om den får bli mamma eller pappa. Detta är enbart något vi människor reflekterar över. En hund struntar helt och fullt i om den får bli mamma/pappa eller inte. Så om du tänker kastrera din hund, gå inte på den gamla myten om att hunden mår bäst av att bli förälder först. Och gå för den delen inte på den även fast du inte tänker kastrera din hund heller!

Malteser

Vad innebär en kastrering?

Vid en kastrering tar man bort könshormonproduktionen genom att ta bort könskörtlarna, vilket innebär att testiklarna avlägsnas på en hanhund och livmoder och äggstockar tas bort på en tik. Förmågan att fortplanta sig är förlorad och en tik slutar även att löpa. Det dröjer dock 2-3 månader innan könshormonerna försvinner helt, vilket är väldigt viktigt att komma ihåg.

Kemisk kastrering

Det finns olika varianter av kemisk kastrering, hormonsprutor och chip. I de flesta fall blir hunden helt "återställd" efter att behandligen avslutats, så detta kan vara ett alternativ att prova om man tvekar inför det slutgiltiga steget som är oåterkalleligt.

Bichon Frisé

Fördelar med kastrering

De medicinska fördelarna med att kastrera en hanhund är att risken för prostataproblem, bråck i ändtarmen och tumöromvandling av testiklarna minskar. I och med att hunden slutar att producera könshormoner försvinner även könsdriften till stor del. De flesta hanhundar blir lugnare och tappar intresset för, eller blir mindre intresserade av, löptikar. Kastrerade hanhundar brukar även vara mindre intresserade av att märka och upprätthålla revir.

De medicinska fördelarna med att kastrea en tik är flera. Risken för livmoderinflammation (pyometra) försvinner helt. Om man kastrerar tiken tidigt, före 2 års ålder eller före andra löpet, minskar också risken för juvertumörer drastiskt. En självklar fördel med att kastrera sin tik är att man slipper oroa sig för oönskade parningar, men också att man slipper löp och skendräktigheter och de problem som dessa kan föra med sig.

Foto: kicmat

Foto: kicmat

Nackdelar med kastrering

En hund gör av med mycket energi genom att producera könshormon och när den slutar producera detta i och med kastreringen går den lätt upp i vikt om den fortsätter att äta som den gjorde innan kastreringen. Man brukar rekommendera att dra ned på energiintaget med 30 % till en början och sedan se om man behöver öka upp lite eller inte.

Andra nackdelar som brukar tas upp är pälsförändringar och inkontinensbesvär. Inkontinensbesvär brukar dock gå att medicinera. Samt som tidigare nämnt, beteendeförändringar. Många hävdar att deras hundar blivit helt förändrade efter kastrering, att de inte känner igen sin hund.

Sedan ska man även ha i minnet att en operation alltid är en risk.

Foto: kicmat

Foto: kicmat

Kastrering som lösning på beteendeproblem

Många hundar, då främst hanhundar, kastreras på grund av att de har beteendeproblem som ägaren hoppas ska försvinna efter ingreppet. Men en kastrering kan bara hjälpa om problemen är hormonellt betingade. Ett alternativ är att först göra en kemisk kastrering och se om det blir någon förändring.

Bild 5.jpg

Kastrering av hanhund

När en hanhund kastreras tas båda testiklarna bort och hunden kan inte längre producera sperma eller könshormon (testosteron). Att kastrera en hanhund är ett relativt enkelt ingrepp. Hunden sövs ned för ingreppet, men är oftast på benen igen efter några timmar. Vid själva ingreppet öppnas antingen pungen och testiklarna avlägsnas eller så öppnar man framför och tar ut testiklarna den vägen, en del veterinärer lämnar kvar "påsen" medan andra tar bort den. En del hundägare tycker att det är bäst när "påsen" avlägsnas helt och andra tycker inte att det spelar någon roll.

Efter operationen kan pungen vara lite svullen och man bör vara försiktig med rastningen till en början. Läkeprocessen brukar gå snabbt och smidigt. Könshormonerna börjar klinga av, och därmed även beteenden som är hormonellt betingade.

Bild 3.jpg

Kastrering av tik

Att kastrera en tik innebär ett större ingrepp än för en hanhund. Operationen innebär ett snitt i buken i området runt naveln. Både livmodern och äggstockarna tas bort. Efter en eller ett par dagars vila brukar hunden vara på benen igen efter operationen.

Kastrering av en tik ska inte blandas ihop med sterilisering som innebär att man omöjliggör befruktning men låter äggstock och oftast livmoder finnas kvar, tiken kommer alltså fortsätta att löpa och de medicinska fördelarna uteblir.

----------------------------------------------------------------------------------

Ni är varmt välkomna att i tråden berätta om era tankar och erfarenheter om kastrering, eller upplysa mig om något bör läggas till eller ändras i artikeln. Det är meningen att artikeln ska vara så utförlig och korrekt som möjligt.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

  • Redigerat 2020-09-20 21:11 av Niklas
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
LinaK
2010-10-12 22:29
#2

Jätte bra artikel Sara! Verkligen läsvärd.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

[Forest]
2011-05-02 21:53
#3

ger denna artikel en putt bra skrivet då många kastrerar sina hundar o inte riktigt läst på vad fördelar o nackdelarna är :)

Emma-U
2011-05-02 23:10
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Vi kastrerade Tyra för 2,5 vecka sedan och det var jobbigt! Först och främst fick jag dåligt samvete för att vi hade låtit henne genomlida det, men nu ångrar jag det inte en sekund.
Vi visste att vi inte kommer att ta någon kull på henne, hon hade jobbiga löp och ännu jobbigare skendräktighet med massor av mjölk i tuttarna och blev allmänt slö och grinig under nästan en månad.

Det finns såklart både för- och nackdelar med en kastrering, vi var oroliga för att hon skulle bli en soffpotatis som inte ville leka alls längre eller kände att det inte fanns någon mening med att ha skoj - men det behöver vi inte oroa oss för alls längre. Redan två dagar efter operationen visade Tyra att hon ville leka, men det fick hon ju inte.

Nu får hon leka och hon kämpar och skyndar på för att ta igen allting hon missat! Skrattande

Så vi är ytterligare en i den positiva statistiken där det inte märktes någon skillnad på hunden före och efter ingreppet. Jag tror att det beror på hur man bemöter hunden också, går man och tycker synd om den och är mjäkig mot den så kan den nog börja tycka synd om sig själv tillslut. Tyra fick en dag, samma dag som operationen, av mig då jag tyckte synd om henne, men sen var det nog.
Och det har gått jättebra!

Men att kastrera en hund för att man själv tycker att det är jobbigt att hunden droppar blod är inte tillräcklig anledning tycker jag. Lite mer bakomliggande orsaker tycker jag det behöver finnas.

--------------
Emma - medarbetare på
Bichon.iFokus

ms-mee
2011-05-03 11:53
#5

Vi har nu kastrerat våra pojkar. Och jag är såå nöjd så!
Dock hade jag ju hoppats på lite bättre resultat för Elvis. Vi p-sprutade honom först, då vart han en helt annan hund. Mycket gladare, struntade i tikar (Han är sån som juckar på alla tikar oavsett om de löper eller inte) och blev mindre dominant osv. Så självklart skulle han kastreras! Dock vart det ett helt annat resultat. Gladare? Ooja, det är han. Struntar nästan helt i andra hundar, men lika dominant och envis jäkel som innan :P

Hubert vart kastrerad för 2 månader sen, idag faktiskt. Ingen förändring i sätt eller nånting, underbart! Han är lika glad som innan. Inge slö eller nånting. Men vad fin han har blivit i hullet! Han har gått upp 1,5 - 2 kg, kommer inte riktigt ihåg. 
Enda misstaget jag gjorde vad att inte tänka på vad de gjorde med påsen. För nu hänger den bara där och ser ful ut :P Är en aning rädd att han ska fastna med den när han är ute och springer.
Men det är väl bara att vänta, nån gång dras den ju ihop.

//Helene

Medarbetare på Days Of Our Lives

Acho
2011-05-03 15:47
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Vi var tvunga att kastrera Cilla när hon fick livmoderinflammation. Jag har inte märkt någon skillnad alls på henne. Hon är lika glad och lekfull som hon var innan :)

Annons:
[Forest]
2011-05-03 16:19
#7

6 oj vilken söt hårboll ser verkligen lycklig ut Cool

Acho
2011-05-03 16:24
#8

#7 Tack, ja hon verkligen älskar snö (förutom när det fastnar som snöbollar i pälsen…). Hon blir alldeles galen av lycka :D

Upp till toppen
Annons: