Annons:
Etikettrasspecial
Läst 22316 ggr
Vovisch nr2
5/23/15, 12:21 PM

Fakta om Bichon Frisé

Det här är en faktaartikel om min ras - Bichon Frisé. Hoppas det kan hjälpa dig att se om denna rasen passar dig och din livsstil eller bara lära dig mer om dennna underbara ras! Källor: Egna erfarenheter, skk & Bichon Frisé Ringen

Historik: Bichon Frisén härstammar från Teneriffa då spanska sjömän på 1400-talet tog med sig dem på resor. Därefter blev rasen snabbt populär både som luffar och cirkushund.  Även fast deras historia börjar för lång tid sedan kom första rasstandarsen år 1933, så det är en relativt ung ras. De första exemplaren kom dock till Sverige 1976. Rasens stora expansion blev när den fick sin speciella klippning som då uppmärkasammades. 

Hälsa: Rasen har inga speciella rasbundna sjukdommar och är i regel en relativt sund hundras (med undantag i vissa fall såklart). De sjukdommar som oftast uppkommmer är PRA och olika katarakter (ögonsjukdommar). Rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende PRA och patella (lösa knäleder). För att få valparna registrerade (få stamtavla) krävs det att föräldrarna är ögonundersökta och knäledsundersökna innan parning. Som de flesta hundar i mindre storlek får man inte glömma tandborstningen! Många har säkert sett  att bichoner (särskilt Bichon Frisér) ofta har problem med rinnande ögon. Det är ärftligt och beror på att tårkanalen är trång hos bichoner (det är vad våran veterinär har sagt). Om man har en hund med rinnande ögon kan man klippa bort den missfärgade pälsen och torka bort det fuktiga med papper så det inte bildas svamp i huden. Jag anväder även ett medel på Pixie som suger upp fukt och gör att det röda inte syns. Här är en länk på prokukten! (den vita med svart lock)  https://www.google.se/search?q=tear+stain+remover+powder&es_sm=122&biw=1517&bih=741&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=6SpgVda7KIqAywOZxoDgAw&ved=0CAcQ_AUoAQ&dpr=0.9#imgrc=_ 

Storlek & utséende samt pälsvård: Bichon Frisén tillhör grupp 9, sällskapshundar och räknas också som en av  dvärgraser som max får vara 30 cm i mankhöjd. Dessto mindre dessto bättre är det som gäller vid utställning. Den vuxna hundens päls är vit men innan hunden bytt till vuxenpäls är valpens öron svagt ljusbruna. Pälsen är mjuk och krullig och blir som ett stor fluffigt moln när man borstat den. Rasens speciella klippning ska framhäva rasens kropp och och huvudet klipps runt för att framhäva de runda mörka ögonen och den svarta tryffelnosen som tillsammans bildar en triangel.  Till sin stora fördel fäller rasen inte, dock måste pälsen borstas igenom varje dag och badas med ungefär 2 veckors mellanrum för att den ska hålla sig i bra skick. Om man varken har lust eller tid för pälsvården denna ras behöve ska man tänka igenom sitt rasval en extra gång eller planera att hålla hunden kortklippt. 

Rasen och allergier: Bara för att bichonen inte fäller betyder det inte att alla pälsallergiker tål den, tyvärr. Sant är det att vissa allergiker tål dem bättre än andra hundpälsar men detta gäller fall till fall och inga generella uttalanden kan göras. Allergin beror inte på om rasen fäller eller ej utan om hudepitel (hudavlagringar) och kroppsvätskor (t.ex saliv). Det som jag räknade upp har alla hundar, även de under fenomenet "allergivänliga". Det som kan göra att vissa allergiker tål bichonens päls är att den badas regelbundet och därmed blir mängden allergi inte lika stor som hos övriga fällande hundar. Dock behöver man som hundägare till rasen sköta pälsen och närkontakt med päls och hud blir då intensiv. Med andra ord man får ha i baktanke att allergenet fortfarande finns, oavsett hundras. 

Mentalitet & aktivering: Nu till det mer roliga! Hur är då rasens temperament? Bichon Frisén är en väldigt flexibel hund som är lika glad vad den än gör, bara dess ägare är med är livet super. De passar lika bra med en kärleksfull barnfamilj som med ett aktivt pensionärspar. De är mycket kloka och lär sig trix snabbt, den har trots allt varit en cirkushund bak i generationerna. De leker gärna med andra hundar och inte minst med vänner av samma ras! Jag skulle själv säga att bichonen blir vad man gör den till.  Som med alla andra raser ska man vara snabb från start och uppmuntra betéenden man vill att hunden ska ha med sig från valptiden. Min familj var lite för försiktiga när min hund skulle träffa nya människor utanför hemmet vilket har lett till att hon är osäker med nya människor. Så av egen erfarenhet rekomenderar jag mycket miljöträning från start, var inte allt för försiktig att ta med valpen på nya ställen! Träna också på att ha hunden lös samt inkallning från början om man vill ha hunden lös i framtiden. Bichon Frisén passar till alla möjliga hundsporter såsom Agillity, freestyle och lydnad. En bekannt till mig känner en Bichon Frisé som tävlar i de högre klasserna i agillity. Har även hört att flyball kan passa i träningsform för bichonen men har tyvärr bara träffat en bichon genom tiderna som gillat att jaga bollar. 

Som sammanfattning tycker jag tycker att de här fem gyllene orden stämmer bra som en samanfattning - underbaramysigaroligacharmiga och sociala, en livsglad kompis helt enkelt!

-Hälsning Jossan, medarbetare på bichon ifokus-

  • Redigerat 9/20/20, 8:59 PM av Niklas
Annons:
MiloochWIlliam
5/25/15, 11:31 AM
#1

Tack för informationen! Visste inte dessa grejer om rasen bichon frisé. Ställer du själv ut din hund?

Vinn hundgodis på yorkshireterrier ifokus! 


Vovisch nr2
5/25/15, 11:34 AM
#2

#1 Tack så mycket!

Nej, skulle vara för mycket jobb med pälsen. 😉

-Hälsning Jossan, medarbetare på bichon ifokus-

MiloochWIlliam
5/25/15, 11:35 AM
#3

Okej, jag förstår 🙂

Vinn hundgodis på yorkshireterrier ifokus! 


aajjeee
7/14/15, 9:01 AM
#4

Mycket bra fakta! Även om jag har en Havanais så kan det vara Klum att veta eftersom de liknar varandra på många sett :)

Ni får gärna kolla in min och Isas blogg: http://isathedog.weebly.com
Vi ses kanske där? ;)

Vovisch nr2
7/20/15, 11:59 PM
#5

Tack så mycket aajjeee! :)

-Hälsning Jossan, medarbetare på bichon ifokus-

Talidass
8/24/15, 9:08 PM
#6

Jag har hört att rinnande ögon även kan kopplas till A-vitaminbrist eller kalkbrist. Är det fler som hört liknande?

Annons:
Vovisch nr2
8/24/15, 9:33 PM
#7

#6 Har inte hört om att A-vitaminbrist eller kalkbrist ska ha koppling med rinnande ögon, dock att fisk och kyckling kan göra så att ögonen rinner mer. Vet dock inte varför och har själv inte märkt skillnad på min hund. 🙂

-Hälsning Jossan, medarbetare på bichon ifokus-

Upp till toppen
Annons: